fbpx

Jaga in grootste houtskeletproject van Europa

Jaga ontwikkelt speciaal voor Gare Maritime totaal nieuw product

Op de Brusselse site van Tour & Taxis wordt momenteel naarstig gewerkt aan de restauratie en herbestemming van de hallen van het oude goederenstation Gare Maritime. De verbouwing moet resulteren in een overdekte stad met winkelruimtes, promenades, horeca en kantoren. Het betrokken studiebureau Boydens koos voor de HVAC-oplossingen van Jaga, waarna ze in nauwe samenwerking een totaal nieuw product ontwikkelden op maat van dit project: de Jaga Clima Canal H19. “Ondanks de geringe afmetingen is dit product een krachtige hoofdverwarming, koelunit en hygiënische luchttoevoereenheid in één”, zegt Philip Dezsö, Project Manager bij Jaga Climate Designers.

Open Wervendag 2019 - Gare Maritime

Gare Maritime, opgetrokken in de beginjaren van de 20ste eeuw, was ooit een belangrijk knooppunt voor de internationale handel, met naast verschillende treinsporen ook verschepingskaaien, depots en een douanekantoor. Na het stopzetten van die economische activiteiten geraakten de statige overkappingen in staal en glas, de houten dakpartij en de grote steunpilaren in art-nouveaustijl echter in verval. Projectontwikkelaar Extensa besloot daar iets aan te doen en laat het oude stationsgebouw nu omtoveren tot een overdekt stadsdeel met 40.000 m² aan winkels, horecafaciliteiten, showrooms en kantoren. Het ontwerp is van het Nederlandse Neutelings Riedijk Architects, die eerder al met hun ontwerp zorgden dat het Antwerpse MAS een echte publiekstrekker werd. Met project Gare Maritime willen ze nu ook aan onze hoofdstad een nieuwe architecturale parel toevoegen. De renovatie en herbestemming zal om en bij de honderd miljoen euro kosten.

Boydens: “Jaga maakt telkens belofte waar”

Studiebureau Boydens engineering werd ingeschakeld voor technieken en EPB in dit project, waarbij gekozen werd voor de HVAC-oplossing van Jaga. Samen met installateur Cegelec ontwikkelden ze voor Gare Maritime een volledig nieuw product. “Uit ervaring weten we dat wat Jaga met zijn ontwerpen belooft, ook in de praktijk gerealiseerd wordt. Een hoge opbrengst in koeling op een zeer lage temperatuuraanvoer klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk niet zo makkelijk te verwezenlijken. Jaga staat daar garant voor. Daarnaast heeft Jaga een sterke vertegenwoordiging in België. Dat heeft het in grote mate te danken aan het feit dat hun producten ook hier geproduceerd worden. Zowel voor een studiebureau als de latere gebruiker van een gebouw heeft dit diverse voordelen.”, zegt Stijn Vandenbussche, Project Manager bij Boydens engineering. “Lagere transportkosten zijn er daar één van. Maar de grootste troef: omdat de productie hier gebeurt, werden wij er als studiebureau nauw bij betrokken. In dit project was dat belangrijk, omdat we een op maat gemaakt product nodig hadden. Dat werd de gloednieuwe Jaga Clima Canal H19, een revolutionaire vloerinbouwoplossing.”

640 Jaga toestellen volledig op maat gemaakt

“Dit product is een afgeleide van zijn grote broer: de Jaga Clima Canal. Een vloerinbouwoplossing die wel standaard in onze catalogus staat.”, aldus Philip Dezsö, Project Manager Jaga. “De Clima Canal H19 heeft een veel groter vermogen en is met zijn 19 centimeter inbouwdiepte dus ook iets groter, al blijft het gezien de hoge vermogens een relatief compact product. Bijzonder aan het toestel is dat het ventilatie, verwarming en koeling combineert. Meestal heb je daar meerdere oplossingen op verschillende locaties voor nodig. Daarnaast is het zo ontworpen dat, wanneer geplaatst – in dit project in een technische vloer - er een visueel doorlopend geheel ontstaat. Concreet plaatsten we 640 units met op maat gemaakte hygiënische luchttoevoer en lege schachten om alles te verbinden. Door gebruik te maken van de nieuwste technologie in EC-motoren is het hele systeem bovendien extreem zuining (laag energieverbruik), zonder te moeten inboeten aan comfort. De eerste levering gebeurde in februari van dit jaar, de laatste zal vermoedelijk in het najaar van 2019 plaatsvinden.”

Grootste houtskelet van Europa

De uitvoering van de nieuwe gebouwen zal volledig in houtskelet gebeuren, waardoor dit project momenteel het grootste project in houtskelet is van Europa. Uitvoerder Bouwgroep MBG haalt aan dat werken met houtskelet een enorm gunstige invloed heeft op de ecologische voetafdruk van de uitvoering en de duurzaamheid van de bouw. Werken met houtskelet betekent dat er tot 30% minder energie verbruikt wordt tov eenzelfde realisatie in beton. Het gehele project is bovendien blijvend klimaatneutraal omdat er gewerkt wordt met boorputten van maar liefst 150 meter diepte waarlangs het systeemwater gecirculeerd wordt. Verder wordt een warmtepomp ingezet voor bijkomende verwarming en/of koeling van dit project.

Mooie samenwerking tussen Jaga & Cegelec

“De opstart van de eerste afgewerkte gebouwen staat gepland voor augustus. Daarna zal het project verder worden opgevolgd tot ergens midden volgend jaar”, vult Jeroen Staessen van installateur Cegelec aan. “Dit was toch wel een prestigeproject, zowel voor Jaga als ons bedrijf. Wij zijn er dan ook bijzonder fier op.”

Open Wervendag 2019 - Gare Maritime
Open Wervendag 2019 - Gare Maritime - Technieken
Open Wervendag 2019 - Gare Maritime - Technieken

Een uniek Jaga project, volledig op maat gemaakt volgens de wensen van de architect. Bent u ook op zoek naar de juiste HVAC-oplossing voor uw project? Laten we samen zoeken naar de beste designoplossing voor uw ontwerp: 011 29 41 11 - - www.jaga.com